Tips til vellykket ferie med leiebil

Planlegger du å reise på bilferie med leiebil? Dette er svært populært blant nordmenn, og en flott måte å utforske verden på. Dersom du har flydd til en destinasjon og ikke har egen bil tilgjengelig der, kan det være en løsning å leie bil. Dette er et supert transportmiddel som gir deg stor fleksibilitet og frihet. For at bilferien skal bli best mulig, er det imidlertid viktig å være forberedt.

Valg av bil

Det første du bør tenke over dersom du trenger en leiebil i ferien, er hvilken bil du skal velge. De beste utleiefirmaene har et stort utvalg av bilmodeller og -typer, noe som gir deg gode valgmuligheter. Ved å velge riktig bil for deg og reisefølget, vil bilferien oppleves som mer behagelig og ukomplisert. Tenk deg derfor nøye om. Her er noen av biltypene du kan leie via et utleiefirma:

  • Sedan
  • Kabriolet
  • SUV
  • Crossover
  • Stasjonsvogn
  • Varebil

Dersom du skal ta med hele storfamilien på biltur, kan en romslig SUV, crossover eller stasjonsvogn være et godt valg. Disse biltypene gir mye rom til bagasje og passasjerer, og er komfortable å kjøre. Et par på bilferie vil ofte kunne nøye seg med en mindre sedan, som dessuten ofte er et billigere alternativ. Det finnes til og med muligheter for å leie en kabriolet, noe som passer for den sporty typen!

Pakk riktig

Ferie med bil vil også bli bedre dersom du er bevisst på hvordan bilen pakkes. I de tilfellene hvor det er mulig, bør alt av bagasje pakkes i bagasjerommet. Dersom du har mye bagasje, anbefales det å brette sammen klær og håndklær slik at de tar minst mulig plass. Unngå å ha løse gjenstander liggende i baksetet, da dette kan føre til farlige situasjoner ved eventuell bråbrems.

  • Legg bagasje i bagasjerommet
  • Unngå å ha løse gjenstander i baksetet
  • Pakk smart for å spare plass

Les gjennom kontrakten

Forbrukerrådet anbefaler at du leser nøye gjennom kontrakten før du reiser av gårde med leiebilen. Pass på at din bil ikke har skader, f.eks. bulker eller riper, som ikke opplyses om. Dokumenter alle skader før du reiser, slik at ditt utleieselskap ikke kan si at skadene stammer fra din leieperiode. Les også gjennom andre relevante og viktige ting i kontrakten. Få oversikt over drivstoff-regler, forsikringer og lignende.

Bestill i god tid

Et godt tips til deg som skal på bilferie i leid bil, er å bestille denne i god tid. Da vet du at du får den biltypen du foretrekker. I perioder kan det være travelt, med stor pågang hos utleiefirmaer. Da risikerer du at det ikke er flere tilgjengelige biler av typen du er ute etter. Husk at det ofte ikke er mulig å velge spesifikk bilmerke/modell, men at du kan velge biltype.

Kart og GPS

For en best mulig bilferie i leiebil, kan det være lurt å undersøke hvorvidt bilen har innebygget GPS. De fleste moderne biler har heldigvis dette, men undersøk at kartet er oppdater,t for å være på den sikre siden. Du kan eventuelt bruke GPS på mobiltelefonen. Da bør du i så fall ha mulighet til å feste mobilen på et stativ. En nødløsning er å ta med et godt, gammeldags kart.

Kart er spesielt godt å ha dersom bilferien din foregår i et område der du ikke er kjent fra før. Ofte når du leier biler, vil dette være i en by eller et land der du ikke er lommekjent. Unngå irriterende episoder der du kjører feil vei. Dette kan medføre forsinkelser og stress. Ved å ha en GPS, vil du enklere kunne finne riktige avkjørsler og lignende underveis.

Kjør forsiktig

En av de vanligste leiebilfeller, er at det oppstår debatter om bilen. Dette kan for eksempel handle om skader på bilen, der du som leietaker må betale for riper eller bulker. En klassiker er når utleiefirmaet og leietakeren er uenige om hvorvidt skaden en ny eller gammel. Seriøse firmaer vil imidlertid ikke lure leietakerne, eller påføre dem uriktige erstatningskrav. Undersøk likevel om bilen har skader før du kjører.

Når du kjører en leid bil, bør du være ekstra forsiktig. Du skal selvfølgelig alltid være forsiktig på veien, men reparasjonskostnader kan bli enda dyrere når det er snakk om utleide biler. Vær også forsiktig i den forstand at du setter deg inn i trafikkreglene på stedet der du kjører. Dersom du leier bil i et annet land, bør du undersøke om dette landet har trafikkregler som avviker fra de norske. Slik kan ulykker unngås!

Komfort er viktig

Når du skal velge bil, bør du tenke over bilens komfort. Mange velger bil kun basert på utseende eller pris, men komfort er vel så viktig. Dersom du skal kjøre på langtur, kan turen bli bedre om komfortnivået er høyt. Det er ikke så veldig kjekt å sitte timevis på veien, dersom du får vondt i nakke og rygg. Heldigvis har de fleste av dagens leiebiler høyt komfortnivå.

Tenk også over at klærne og skoene du kjører i er komfortable. Ha sko som ikke glipper av føttene når du skal bremse eller gasse. Unngå for eksempel å kjøre i slippers. Det anbefales også å ha solbriller eller caps tilgjengelig Dette kan forhindre at du får irriterende sol i øynene mens du kjører. En komfortabel kjøretur i leiebil bidrar til å skape gode minner for alle parter.

Barn i bil

Avhengig av barnets alder og høyde, bør du sjekke om det er nødvendig å leie et barnesete dersom du skal leie bil. De fleste utleiefirmaer tilbyr også leie av barneseter, slik at barnas sikkerhet ivaretas på kjøreturen. Det kan også være greit å ta med underholdning til de små. Barn kan fort bli leie etter å ha sittet mange timer i bil. Underholdning på iPad er for eksempel en mulighet.

Oppsummering

Bilferie i leid bil er noe mange nordmenn ser fram til når de er på ferie. For en best mulig bilferie, er det imidlertid viktig å tenke over diverse ting. Du bør blant annet tenke over hvilken bil som passer best, og lese nøye gjennom kontrakten. Pass også på at bilen pakkes smart og forsvarlig, og at komfortnivået er høyt. God tur!