Ikke la verdisaker ligge igjen i leiebilen

Når du leier bil, er det ofte på en ukjent plass der du ikke kjenner til miljøet. Det finnes flere feller du bør unngå, for å få en problemfri ferie. Selv om du skal slappe av på tur, er det viktig å være oppmerksom på at du er på et ukjent sted. Uforutsette ting kan skje, og det er derfor ekstra viktig å passe godt på alt av verdi.

Skjul verdisakene

Når du parkerer bilen, må du huske å fjerne alle verdisaker før du går ut. Ikke la mobil eller nettbrett ligge synlig. Dette kan gjøre forbipasserende oppmerksomme på at det finnes ting av verdi i bilen, og øker sjansen for innbrudd. Unngå disse fellene når du er på ferie, så du ikke kommer tilbake til en tom bil. Slik vil turen bli en hyggeligere opplevelse for alle reisende.

  • Pass godt på tingene dine
  • Ikke legg verdisaker synlig
  • Bli kjent med miljøet

Dersom du skal ha med verdisaker, som mobil eller kamera, bør dette legges i hanskerommet, eller under et sete. Bagasjerommet er også en trygg oppbevaringsplass for verdisaker, da det her ikke vil være synlig for forbipasserende. I mange tilfeller er det også vanskeligere å bryte seg inn i. Det er viktig med god orden, og å ha få ting inne i bilen, slik at de ikke vil være like synlige utenfra.

Sesong for innbrudd

Ferier er ofte sesong for innbrudd. Dersom du skal reise langt med leiebilen, bør du likevel prøve å tømme denne før du forlater den. Legg for eksempel ting igjen på hotellrommet, før du kjører på utflukt. Ikke parker en full bil med verdifulle eiendeler i en storby, eller i nærheten av en fornøyelsespark. Tøm også bilen godt før du leverer den tilbake til utleier, da du ofte ikke får igjen glemte, verdifulle gjenstander.

  • Tøm bilen ved overnattingstedet
  • Ikke parker en bil med synlige verdisaker i storbyer eller fornøyelsesparker

Husk reiseforsikring

Nordmenn som leier bil, betaler ofte dyre ekstraforsikringer og tjenester de normalt ikke trenger. Før du bestemmer deg for å leie bil, bør du undersøke hva reiseforsikringen din dekker. Slik betaler du ikke dobbelt opp med forsikringer. Tyveri av verdisaker i bil, blir ofte dekket av reiseforsikringen. Det lønner seg å undersøke mulighetene for en slik forsikring. Finn ut om prisen av denne, veier opp med fordelene du får.

Lås bilen

Å låse bilen er kanskje en selvfølge, men det kan likevel lett glemmes enkelte ganger. Dette er ofte spesielt viktig dersom du er på ferie i utlandet. I ukjente byer og land vet du som regel ikke hvilke områder som er utrygge, eller hvor det finnes mer kriminalitet. Rådfør deg gjerne med lokale for råd. Husk at en ulåst bil ofte ikke dekkes, selv om du har tyveriforsikring.

La bilen stå

Det kan også lønne seg la bilen stå igjen på overnattingsstedet, for å minske risikoen for innbrudd eller skade. Bilen er som oftest tryggere i et parkeringshus eller parkeringsplassen til et hotell, enn om den står i gaten. Dersom du skal et sted i gangavstand, bruk heller beina. Du får ofte ekstra sikkerhetsgaranti dersom du bruker hotellets parkering. På gateplan har du verken sikkerhetsvakter eller kamera, og alle forbigående har lett tilgang til bilen.

Innbrudd skjer i alle land. Det spiller ingen rolle om du er på ferie i Norge, eller om du skal reise i et annet land. Uhell kan skje overalt, og det er like kjedelig hver gang det skjer. Bestill gjerne et hotell med gode parkeringsmuligheter, eller en garasje tilknyttet hotellet. Slik vil du som regel kunne parkere trygt, og ute av syne for potensielle tyver. Mange garasjeanlegg er overvåket med kamera.

Forsikring

Dersom du eier eller er medlem i en bedrift, kan du få forsikring på dine firmabiler gjennom NHO Reiseliv. Disse tilbyr forsikring både for firmabiler, leiebiler og lastebiler. Her blir du tilbudt alle de tre nødvendige forsikringene for egen eller leid bil; ansvarsforsikring, kasko- og delkaskoforsikring. Hos NHO kan du også få firmabilforsikring uten bonustap, dersom noe skulle skje med din bil. Slik vil du kunne spare mye penger, både som bedrift og privatperson.

Det hender at det oppstår skader på bilen mens den står parkert. Enkelte ganger skjer også skader på bilen, der den skyldige ikke stopper og tar på seg skylden for forsikringsselskapet. Dette blir fort dyrt for den som kjører bilen, da det nå er du som står ansvarlig for alle skader. Med en god forsikring vil du kunne få dekket både mindre og større skader, både på bil og personer.

Hva forsikringen dekker

Aldri la nøkkelen bli liggende igjen i bilen, selv om du kun skal kjøpe kaffe, eller må ta en toalettpause. Tyveri i bil kan skje fort, og i verste fall er hele bilen borte når du kommer tilbake. Kaskoforsikring skal være inkludert i leieprisen av bilen, og dekker skader på bil, samt tyveri av denne. Vær likevel oppmerksom på at ikke alle forsikringer dekker tyveri i alle situasjoner.

Dersom du har reiseforsikring, vil denne ofte også dekke leie av bil. En god reiseforsikring inkluderer også tyveriforsikring ved innbrudd, eller tyveri av verdifulle gjenstander. Reiseforsikring ved leie av bil dekker ofte din egenandel ved skade på bil. Denne kan ofte bli høy hos utleieleverandør. Hvilke ekstra forsikringer du trenger, og hva disse dekker, avhenger av hvor du reiser. Dersom du skal leie bil i USA, behøves flere forsikringer enn i Europa.

Forsikring gjennom kredittkort

I mange tilfeller kan din leie av bil, samt reise, være forsikret gjennom din kredittkortavtale. Flere kortutstedere tilbyr reiseforsikring inkludert i kredittkortet. Dette gjelder dersom du har brukt kortet til å betale minst 50 % av reisen. Dersom du betaler dine transportkostnader eller leie av bil på kreditt, kan du ha både ulykkes- og avbestillingsforsikring inkludert for din reise. Undersøk betingelsene i din bank før du bestiller reise og leie av bil.

Oppsummering

Før du leier bil bør du ta flere forholdsregler, for en best mulig reise. Det er viktig å ha gode forsikringer, både for bil og personer. Du bør ha både ansvarsforsikring, kaskoforsikring og reiseforsikring før du leier bil, spesielt i utlandet. Ulike forsikringsselskap tilbyr ulike avtaler ved innbrudd i bil. Det viktigste for å unngå uhell, er å ikke la verdisaker ligge synlig i bilen.